1857 yılında Tokyo da doğmuş olan Shigeru Ban doğal afetler sonucunda evsiz kalan insanlar için kendi öğrencileri ile birlikte gönüllü olarak ev inşa eden ve masraflarını kendi karşılayan bir mimardır. Shigeru Ban’i diğer mimarlardan ayıran çok önemli bir farkı vardır. Yenilikçi malzeme kullanımı, ekolojik yaklaşımı mimar arasından sıyrılmasını sağlamıştır. Şöyleki Geri dönüşüm ile elde edilmiş oluklu mukavva tüplerinden evler inşa etmektedir. Yani yapı malzemesi olarak beton ya da çeliği tercih etmemiş yerine karton tüpler kullanmıştır. Şöyle dersek daha doğru olacaktır, Kağıt Tüp Konstrüksiyon yapılar yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir. Karton tüpler hem çevreye daha az zararlı hem de maliyeti daha düşüktür. Dünyanın her yerinde elde edilmesi daha kolay bir malzemedir. Shigeru Ban insanlığa hizmet eden mimar kimliği ve malzeme konusundaki inovatif yaklaşımı sayesinde 2014 yılında dünyanın en prestijli mimarlık ödülü olan ve her yıl sadece bir mimara verilen Pritzker Mimarlık Ödülünü (1979 ) de almıştır.
Shigeru Ban’nin sayısız çalışması vardır bunları kendi sitesinden inceleye bilirsiniz sizin içim şuraya bir link bırakıyorum.
TEDX konuşmasını çok beğenmiştim, izlemek isterseniz aşağıdaki videodan izleye bilirsiniz.
https://www.ted.com/talks/shigeru_ban_emergency_shelters_made_from_paper?language=tr
Aşağıda Shigeru Ban’inin birkaç eserinden resimleri bulabilirsiniz.
Kaynakça:
Bir Yapı Malzemesi Olarak Kağıt: Shigeru Ban ve Karton Evler
http://www.mimarizm.com/haberler/2014-pritzker-i-kagittan-umit-yeserten-shigeru-ban-a_117732
http://www.mimdap.org/?p=20320
http://www.archdaily.com/catalog/us/products/7746/assembly-and-logistics-for-wood-projects-blumer-lehmann?ad_source=nimrod&ad_medium=widget&ad_content=single_longtail
http://www.pritzkerprize.com/2014/biography
http://maisonfrancaise.com.tr/genel/pritzker-2014te-yine-yeniden-bir-japon-mimar-shigeru-ban.htm