Atık Yönetimi Çevreci Tasarım Dünya Enerji Gıda, Tarım & Hayvancılık Haberler Kendiniz Yapın Sürdürülebilirlik

Uzun İnce Bir Yol: Nükleer Atıktan Mücevher Bataryalarına

Bilim insanları, atıkları uzun ömürlü elmas bataryalarına dönüştürmeyi başardı.

screenshot-from-university-of-bristol-diamond-battery-video-1020x610

Fizikçilerden ve kimyacılardan oluşan bir araştırma ekibi, Bristol Üniversitesinde yeni bir teknoloji keşfetti. Bu teknoloji, yönetilmesi ve başa çıkması zor olan atıkları laboratuvar ölçeğinde az da olsa elektrik üretebilen elmas bataryalara dönüştürdü.

Bu keşifle bataryaların ayrıca atıkların güvenli ve kesin olarak ortadan kaldırılması da sağlanmış oldu. Elde edilen elektrik enerjisi; üretilme aşamasında gazına sebep olan gazların emisyonuna sebep olmazken aynı zamanda elektrik üretimi için de ara bir basamağa ihtiyaç duymadan doğrudan elektrik üretebiliyor.

Bristol Üniversitesi’nden Profesör Tomm Scott şöyle söylüyor: “Bu keşif sayesinde emisyon yaratmadan, ara basamağa gerek olmadan, doğrudan elektrik üretildi. Elmasın içinde hapsettiğimiz radyoaktif madde, uzun vadede sorun yaratan atıklardan temiz eldesi sağlayan enerjili bir haline geldi.”

Nikel-63 ile daha önce yapılan prototiplerinde, bu bataryaların etrafı elmasla insan eliyle örtülmüştü. Ekip araştırmaya devam etti. İngiltere, 95 bin metreküp grafit depolamış durumda. Bu grafit, yani Karbon-14, radyoaktif özellikli karbon olarak biliniyor. Ekip aynı zamanda Karbon-14’ten de batarya üretmeye çalışıyor. Başarılı olurlarsa üretim maliyeti azalacak ve radyoaktif özellikli Karbon-14’ü depolama riski ortadan kalkacak.

http://inhabitat.com/new-man-made-diamonds-turn-nuclear-waste-into-long-lasting-batteries/

http://newatlas.com/diamonds-nuclear-batteries/46645/

https://www.flickr.com/photos/greencolander/

 

 

Yazar hakkında

Muratcan Başkurt

Dum potes vive