21 Mart Pazar gününün erken saatlerinde, İzlanda’daki Reykjavik şehrinin 125km doğusunda, Eyjafjallajokull Yanardağı’nda bir patlama meydana geldi. 1823’ten 2001’e kadar gerçekleşen ilk patlama oldu ve yanardağın onu çevreleyen buzulları eritmesi sonucu yaratacağı olası sel baskınlarını önlemek için 600 insan o bölgeden hemen tahliye edildi.
Patlama, İzlanda’nın sahil kesimlerinden geçen numaralı anayoldan açıkça görülebiliyordu. Fakat uzmanların tahmin ettiği olası sel ihtimali konusundaki korkular asılsız çıktı. Çünkü patlama yanardağın merkezinde değil, Fimmvorduhal’daki iki buzul arasında gerçekleşip burada da yeni bir krater meydana getirdi. Doğrudan bir buz kütlesi altında gerçekleşmediğinden sadece az miktarda su erimesi meydana geldi ve bölge sakinlerinin 24 saat sonra evlerine dönmesine izin verildi.
Tahliye biter bitmez bölgeye turistler gelmeye başladı. Discover the World isimli İngiliz seyahat acentası, önceden kaydolan yüzlerce kişiye mesaj gönderen bir “yanardağ telefon hattını” işletmeye başladı ve turistlere kar motosikleti veya helikopter sağlayarak patlamaya yakın olma fırsatı sundu.
Tura katılan turistler, kratere karmotosikletiyle veya yürüyerek yaklaşırken, o çevredeki karın patlasonucu oluşan küller etkisiyle aniden siyaha döndüğünü gözlemlediler.
Patlama sonucu oluşan krater, Thorsmork’daki kaplıcalardan ünlü Skogafoss Şelalesine kadar uzanan popüler trekking rotası üzerinde bulunmaktadır. Binlerce İzlanda’lı bu noktaya Reykjavik şehrinden günübirlik geziler düzenledi ve patlamanın gerçekleştiği bu bölgeyi seyahet etmeye başladılar. İnsanlar, güneş battıktan sonra hava -25 0C olmasına rağmen göz kamaştıran manzarayı gözlemliyorlardı. Lav akışı kraterden birkaç kilometre uzaklıktaki bir uçurumdan düşüyor, ve yerel uzmanların İzlanda’da daha önce görmediği bir lav şelalesi meydana getiriyor.
Patlama sonucu meydana gelen göz alıcı güzellik, yanardağın tekrar aktif hale gelme ihtimalinin ne kadar tahmin edilemez ve tehlikeli olduğunu unutturdu. Bir gün yeni bir fissür açıldı ve tur şirketlerinin helikopterlerinde bulunan 50 turist yaralandılar ve küçük bir şok geçirdiler.
Günümüzde bölge sakinlerinin patlama endişesi hala devam etmektedir. Çünkü eski zamanlarda Eyjafjallajokull yanardağı her patladığında, bir yıl içinde çok daha büyük, daha tehlikeli bir yanardağ olan komşu Katla Yanardağı’nın patlaması gözlemlenmiştir. Katla Yanardağı’nın 10 km genişliğindeki krater Myrdalsjokull buzdağının altında oturur ve patlama yıkıcı sellere neden olabilir.