Çok değil, bundan on yıl önceleri ben dâhil birçok çocuğun hayatı sokaklarda oyun oynamakla geçerdi. Şimdilerde ise mobil oyunlardan zevk alan ufaklıklardan, okey keyfini bilgisayarlarına taşımış amcalara kadar milyonlarca insan bilgisayar, telefon ya da internetsiz yaşayamaz olmuş. Havanın erken kararmasından şikâyet eden o zıpır çocuklar, artık daha fazla şarjı giden telefonların olmamasına yakınıyor, tıpkı ben gibi. Bu kadar bağımlısı olduk da iyi mi ettik peki? Çevremiz için hayır tabi ki. Fazla naz âşık usandırır, fazla telekomünikasyon karbon salınımını artırırmış.
Masumiyet penceremizle bakarsak duruma, internet çevreye zararsızdır. Doğrusunu isterseniz internetin çevreye zararı hatırı sayılır miktarda. Yapılan bir araştırmaya göre sadece veri merkezlerini ayakta tutmak için yılda 152 Milyar Kilovat-saat enerji harcanıyor. Bu sayı yaklaşık 15 milyon insanın yaşadığı İstanbul’un yıllık enerji tüketiminin neredeyse beş katından daha fazla. İnternete bağlanan cihazları ve diğer sebep oldukları enerji tüketimlerini hesaba katmadan sayı bu kadar yüksek ise, geleceğimizin vay haline.
Veri merkezi, bilgisayar sistemleri ile telekomünikasyon ve veri ambarı sistemleri gibi ek sistemleri barındıran tesislere deniliyor. Bu tesislerin enerji tüketimi megavat seviyelerine ulaşabiliyor. Bazı veri merkezleri genel iş yerlerine kıyasla on kat daha fazla enerji tüketiyor. Bu tarz büyük çapta ki veri merkezler genellikle dünyanın internet devlerine ait . Google ve Facebook pastanın iki büyük dilimlerinin sahipleri. Her ne kadar çevreciyiz biz deseler de, onlar karbon salınımında söz sahibi iki büyük kuruluş. Onlarda bu durumun farkındalar ki, zaman zaman “Biz çevreciyiz.” Mesajı içeren reklamlarına rastlıyoruz. Aslında Google amcanın veri merkezlerinde soğutma için artıma suyu kullanılması ve yenilenebilir enerjinin desteklenmesi, onlarda da bir çevre bilinci olduğunu gösteriyor. Ancak bu, fosil yakıtlardan sağlanan milyonlarca vat enerjiyi kullandıkları gerçeğini değiştirmiyor, maalesef.
İnternet kullanarak yayınladığımız bu yazıyı yazarken, internet kullanarak bu yazıyı okuyan insanların, bu durumu değiştirmek için ne gibi alternatifler düşündüğünü biz de merak ediyoruz. Belki yenilebilir enerjiye daha fazla imkan tanıma, belki internet kullanımını azaltma… Neyse sözü daha fazla uzatıp karbon salmanın bir anlamı yok. Velhasıl kelam internet pek de çevre dostu değildir.