Çevre Mühendisliği Çevreci Tasarım Ekoloji Gıda, Tarım & Hayvancılık Haberler İklim Değişikliği

Hayvansal Atıktan Enerji Eldesine: Amasya Biyogaz Tesisi

 

AMASYA’DA BİYOGAZ TESİSİ

resim (1)
alternatif-enerji-biyogaz
resim (1) (1)
derelere-dokulen-sogan-elektrige-donusecek-9148078_4774_o

Ahi Enerji, Amasya’da Tarıma Dayalı İhtisas BESİ OSB (BOSB) içerisinde, hayvansal ve tarımsal atıkları değerlendirmek amacıyla, 14 MW’lık Biyogaz Elektrik Santrali kurmayı ve işletmeyi planlıyordu. Bu planlarının temeli 2016 yılının sonunda atıldı.

Ahi Suluova Biyogaz Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından, Amasya İli, Suluova İlçesi sınırlarında Eymir Mahallesi Mevkiinde ve Suluova Besi OSB’de 14,28 MWm / 14 MWe kurulu gücünde Biyogaz Elektrik Santrali kurulması ve işletilmesi planlanlanıyordu. Aralık 2016’nın sonlarına doğru bu projenin temelleri atıldı. Proje iki aşamalı olarak yürütülecektir.

İlk aşamasında, çiftliklerden mobil taşıma ile toplanan hayvansal atıkların yumurta tavuk gübresinden yararlanılarak BOSB’de kurulacak tesiste biyogaza dönüştürülecek. Ayrıca kurulacak ikinci tesis ile Eymir mahallesi ve Tersakan Nehri arasında kalan bölgeden mobil ve kanallar vasıtasıyla Suluova Meskun Mahal ve çevresinde bulunan büyük baş hayvanın atığından ve bölgeden elde edilen mısır silajı, pancar küspesi ve diğer tarımsal atıklardan yararlanılarak biyogaz üretilecektir. Bu tesisten TDİ BOSB içerisine kurulacak olan santrala biyogaz iletim hattı çekilecektir.

Projenin ikinci aşamasında ise, Suluova Yenidoğan mahallesindeki çiftliklerden hayvansal atıkların ve diğer bölgelerde mobil toplama alanın genişletilmesi ile elde edilen büyükbaş hayvan atıkları kurulacak olan ikinci tesiste toplanacaktır.

Proje kapsamında ayrıca Eymir Mahallesi sınırlarında bölgeden gelen gübrelerin, mısır silajının, şekerpancarı küspesinin vb. tarım atıklarının toplanacağı, tesisten çıkan katı atıkların (organik gübre) paketleneceği ve satışının yapılacağı bir tesis alanı işletilecek.

Projede toplam 100.346,57 m2 alanda, 3.726 ton/gün atık işlenecek, işlenen atıktan elde edilen 57.960.000 m3 biyogazın elektrik enerjisine çevrilmesinin yanı sıra tesiste 89.780 ton/yıl gübre üretilecektir. Bu proje ile yaklaşık 69.398 ton CO2/Yıl emisyon salınımı önlenmesi hedefleniyor.


PROJE İÇİN ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü`nün yaptığı açıklamayla, proje ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin başladığı duyuruldu.

Türkiye’de biyogaz üretim tesislerinin sayısı 26 civarlarında ifade ediliyor. Türkiye’deki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin oranı düşünüldüğünde, yeni biyogaz sistemlerinin yapılması ülkemiz için çok önem teşkil etmektedir.

Biyogaz sistemleri ile ilgili örnek bir video için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

 

bi

http://www.enerjigunlugu.net/icerik/12479/ahi-enerji-amasyada-biyogaz-santrali-kuracak.html

http://www.enerjigunlugu.net/icerik/18746/amasyada-14-mwlik-biyogaz-tesisi-kurulacak.html#.WI-_y_mLSUk

http://www.haberler.com/derelere-dokulen-sogan-elektrige-donusecek-9148078-haberi/

http://www.alternatifenerji.com/35178-2/

http://www.biyogaz.web.tr/tr/turkiyedeki-biyogaz-tesisleri

 

 

Yazar hakkında

Alper Şanverdi