Yapılan yeni araştırmalara göre; Glasgow/İskoçya’da bulunan kanalizasyon sistemlerinin ŞEHRİN TAMAMININ 4 ay boyunca ısıtılması için gerekli miktarda atıksu içerdiği ortaya çıkarıldı.
92 milyon litre atıksu üreten ve 31 bin mil uzunluğunda kanalizasyon sistemi içeren İskoçyada 1800’ün üzerinde atıksu arıtma tesisi mevcut. İskoçya’da her gün 92 milyon litre su, sifon suyu olarak kanalizasyona veriliyor. Kanalizasyon su sıcaklığı ortalama 21 derece, yenilenebilir enerji teknolojileri kullanılarak-örneğin ısı pompaları ve atıksu geri kazanım sistemleri- sistemlerin enerji potansiyellerinden yararlanılması öngörülüyor.
Şehrin kanalizasyon şebeke haritasına “ısı haritası” eklenerek; şehrin hangi bölgelerinden ısı kazanımı gerçekleştirilebileceği hesaplanıyor. Tüm bu çalışmaların sebebi ise İskoç Hükümetince oluşturulan “Taslak Enerji Stratejisi”. Stratejiye göre; kullanılan enerjinin %50’sini (ısı, elektrik, taşıma amaçlı) 2030’un sonuna kadar yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması gerekiyor.
İskoç Yenilenebilir Enerji Yöneticisi Stephanie Clark, her gün ne kadar yüksek miktarda enerjiyi kanalizasyona gönderdiğimizi görmemiz gerektiğini vurguluyor. “İklim değişikliği hedeflerini yakalamak adına, atıklardan ısı ve enerji eldesi çok önemli” diyor.
İş Geliştirme Direktörü Dnald MacBrayne ise “Her gün kanalizasyona yollanan suyun termal enerjinin esas kaynağı olduğunu anlamamız gerektiğini” söyleyen MacBrayne şöyle devam ediyor: “Arıtma proseslerinde bu ısı kaybedilir. Kaybedilen ısı çevreye verilmiş olur. Ayrıca her arıtma prosesinde atmosfere yüksek miktarda karbondioksit salınımı gerçekleşir. Bu ısıyı yakalayarak ısı geri kazanım teknolojisi kurmak, sürdürülebilir ısı çözümleri yaratmak ise düşük maliyet, düşük emisyon ve yüksek çevresel fayda sağlıyor”
http://www.gov.scot/Publications/2017/01/3414