Seyir Defteri

Ağva

Herkese Merhaba!

Geçtiğimiz haftasonu şehir hayatından biraz olsun uzaklaşmak, doğa ile iç içe olup huzur dolmak amacıyla küçük bir mola vermek istedim ve kendimi mavi ve yeşilin ortasında, Ağva’da buldum.  Bu yazımda sizlerle hem kendi gözlemlerimi hem de Ağva hakkında edindiğim bilgileri paylaşmak istiyorum. O halde hazırsak başlayalım…

Ağva “iki nehir arasında kalan yerleşim yeri” olarak tanımlanmış İstanbul’un kuzeyinde, Göksu ve Yeşilçay nehirleri arasında yer alan bir sahil kasabasıdır. Tarihte de pek çok millete ev sahipliği yaptığı bilinen bu kasabada çeşitli uygarlıklara ait kalıntılara, kiliselere, mezar taşlarına rastlamakta mümkün. MÖ 5.-7. yüzyılda yerleşim yeri olduğu tespit edilen Ağva, Hitit ve Friglere ev sahipliği yapmış, sonrasında ise Roma, Ceneviz, Bizans ve Osmanlı egemenliklerine girmiştir. Doğal güzelliğinin yanında kültürel açıdan da zengin bir kasabadır.

Gelelim Ağva’ya gittiğinizde sizi nelerin beklediğine… Göksu kıyılarında daha çok konaklama ve günübirlik tesisler bulunurken, Yeşilçay daha çok balıkçı teknelerinin uğrak yeridir. Geniş bir kumsala sahip olan bu kasabada denize girmek mümkünken, aynı zamanda tekne turları da düzenlenmekte. Nehirlerde kano ve bisikleti gezileri de alternatif bir etkinlik olabilir. Adını yemyeşil bitki örtüsünün suya yansıyan renginden alan Yeşilçay nehri bu etkinlikler için oldukça keyifli. Tertemiz havası ile Ağva yürüyüş yapmak için de uygun bir yer. Özellikle Kilimli koyuna gitmenizi tavsiye ederim. Tepeye tırmandığınızda sizi eşsiz bir manzara bekliyor olacak. Tertemiz denizi, ilginç kaya oluşumları, hırçın dalgalardan uzak sakin kıyısı ile Ağva’ya 2 km uzaklıktaki bu koy adeta gizli bir cennet… Ben göremedim ama Ağva’da yalnızca denizden ulaşılabilen pek çok minik koy da bulunmaktaymış. Ulaşımı bu kadar kolay olan kesimleri bile doğa harikasıyken, bakir yerlerini hayal dahi edemiyorum.

kilimlikoy

Kilimli koyuna tepeden bakış

Havaların ısınmasıyla, özellikle de yaz aylarında tatilcilerin akınına uğrayan bu kasabayı daha sakin aylarda ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Denize girmek mümkün olmasa da Aralık ayında yaptığımız ziyaret dolu dolu geçti diyebilirim. Yürüyüş yaparak keşif turlarına çıkabilir, kokusu ile huzur bulabilirsiniz. Sakin bir kasaba olan Ağva’da Cumartesi akşamları ise pek çok otelde canlı müzik mevcut. Yok, ben kafa dinlemeye geldim diyenlerden iseniz şömine başında vakit geçirmek de tam size göre olacaktır.

6767

Sahil boyu yürüyüş

6767

Ağva’da en çok hoşuma giden yeri sizlerle ayrıca paylaşmak istiyorum. Karadeniz’e kıyısı olan bu kasabada denizin ortasında ince bir kum yolu oluşmuş. Karadeniz’e göre oldukça sakin denebilecek bu dalgalardan birazcık ıslanmak mümkün olsa da, doğal oluşumlu bu yoldan yürümenizi tavsiye ederim. İki tarafınızda deniz, denizin ortasında siz, tarifsiz bir güzellik…

b567ub6

Tam da burası…

Peki bu doğa harikası sahil kasabasına nasıl mı ulaşabiliriz? İstanbula yaklaşık 97 km uzaklıkta bulunan Ağva’ya, büyük bölümü otoban olan yoldan özel aracınızla 1-1.5 saat gibi kısa bir sürede ulaşmanız mümkün. Bunun yanısıra haftanın her günü belirli saatlerde Üsküdar’dan hareketle Şile-Ağva otobüsleri ile ulaşabilirsiniz.

Haftasonunu, İstanbul’a hem çok yakın hem de tertemiz havası, doğal güzellikleri ile bir o kadar uzak olan Ağva’da değerlendirmenizi tavsiye ederim. Umarım bu güzellikler korunmaya devam eder, gelip görenlere doğa sevgisini aşılar ve dünyamızın aslında ne kadar güzel bir yer olduğunu hatırlatır…

Sevgiler.

Yazar hakkında

Ayşe Görkem Sarıkaya