Çin’de Partiküler Maddeyle Savaş Önlemleri:Anti-Toz Duvarları
Partikül maddeler(PM), tek molekül boyutundan (0,0002 µ-mikron-) büyük, 500 µ dan küçük katı veya sıvı daneciklerdir. Hava kirlenmesine sebep olan partikül maddelerin boyutları ise 0,01 ila 100 µ arası değişmektedir.
PMler Organik veya inorgranik yapıda olabilir. Hava kirlenmesinde önemli inorganik maddeler; sülfat, nitrat, kurşun, demir,mangan, çinko, vanadyumdur. Organik maddeler ise; hidrokarbonların bazıları, fenoller, organik asitler ve alkollerdir. Mikroorganizmalar da birer partiküler maddedir. Protozoa, bakteri, virüs, mantar, spor, alg ve polenler PMdir.
Partiküler maddeler- PM- insan sağlığına ciddi zararlı etkileri olan maddelerdir.
- 0,001-0,1 µ PM: solunum sisteminde birikebilir.
- 1-2 µ PM: hava kesecikleri ve bronşlarda tutunabilir.
- Bazı PMler zehirli maddeleri taşır, bazıları ise kendisi zehir niteliğindedir. Buna en güzel örnek kurşundur. Kurşun, atmosfere element halinde, kurşun oksit olarak sülfatları ve organik bileşikleri olarak verilebilir. Kan dolaşımını engeller, sinir sistemi ve idrar yollarını tahrip eder. Çocuklarda kanda 0,8-1 µ/L kurşun enzim faaliyetlerini bloke eder.
Çin ise PM’ye karşı ciddi bir savaş açmış durumda. Zira Çin’in hava kirliliği ile başı ciddi anlamda belada.
Hebei bölgesinde alarm durumuna geçiren hava kirliliği, bölgedeki mühendisleri “Anti-Toz” duvarı inşa ettirdi. Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi, başkent Pekin ve Tiencin kentine ek olarak Şandong, Anhui ve Ciangsu eyaletlerinde ilk kez “Ulusal Kırmızı Alarm” verildiğini duyurdu.
Rüzgar geçirimsiz duvaların 1432 metrelik kısmı Quinhuangdao’da tamamlandı.. Hebei ise bu duvarın 18922 metrelik kısmını kapsıyor. 23 metre yüksekliğinde olacak olan Anti-Toz duvarı, Quinhuangdao’da bulunan ve aktif çalışan kömür ve diğer minerallerin depolandığı alandan gelen kömür tozlarına karşı şehri koruyacak. Duvarın ortalama PM tutma verimi ise %40 ila 60 aralığında.
http://www.globaltimes.cn/content/1028211.shtml
İstanbul Ticaret Odası: Hava Kirlenmesi Kontrolü, Yayın No: 1996-36