Çevreci Tasarım Dünya Ekoloji Etik İklim Değişikliği Kent, Toplum ve Mimari Sürdürülebilirlik Yazı Dizileri

Muhteşem Yeşil Duvar I- Afrika’nın Yükselişi

Bir yanda Trump’ın Meksika duvarı, bir yanda Afrika’nın yeşil duvarı.

Sizleri Afrika’nın Muhteşem Yeşil Duvar’ı ile tanıştıralım.

2015’yılında başladı aslında bu proje. Esas amaç, Afrika genelinde toprak dejenerasyonu ve çölleşmeyle etkin mücadele edebilmekti. Afrika’ya göre “Muhteşem Yeşil Duvar İnsiyatifi”; aşırıcılık ve safelete karşı yükselecekti.

Duvar, Trump’ın önerdiği gibi yüksek, betondan bir utanç duvarı olmayacak elbette. Planlanan; bu “yeşil” duvarın Afrika’nın tüm sınırları boyunca uzanan ağaçlardan oluşması. İmkansıza yakın olan bu proje için çalışmalar başladı. Duvar inşaatı aslında ilk 60 yıl önce dillendirilmiş; arazilerin çölleşmesinin önüne geçilmesi hedeflenmişti. Proje 60 yıl aradan sonra yalnızca Sahra Çölü sınırlarında yapım aşamasına geçilebilmişti.

Rio Olimpiyatlarının açılış seramonisi bu proje için de dönüm noktası oldu. Proje tamamlandığında Büyük Resiflerin TAM 3 KATI büyüklüğünde olacak.


Peki tam nedir bu proje ?

“Ağaçların Adamı” bilinen; “Yaşam İçin İnsiyatifi” kurucusu Richard St Barbe Baker, İngiliz Çevre Bilimcisi, 1952’de Sahra çölünün güneyini sarıp sarmalayacak bir ağaçlandırma projesi geliştirdi. Proje 25000 mil, 24 ülke gezdikten sonra kafasına yerleşti. Plana göre ağaçlar, kavurucu rüzgarları ve kumları engelleyerek toprak kalitesinin artmasını ve çölleşmenin azalmasını sağlayacak; topraktaki nütrientlerin de karışmasına yardımcı olacaktı. Fakat Baker, bu planı yaşadığı zaman süresi boyunca kendi çalışma arkadaşlarını bu planı hayata geçirmek için ikna edemedi ve proje yalnızca taslak olarak kaldı.

 

 

2005’te, Olusegun Obasanjo, Nijerya Başkanı, Baker’ın planını revize etti. Bunun en büyük sebebi ise bu önerinin bazı sosyal, ekonomik ve çevresel problemlerin Sahel-Sahra bölgesine adeta ızdırap çektirdiğini görmesiydi.  Bu alanda yaşayan insanların çoğu toprak erozyonu, tahammül edilmez sıcaklıklarla baş etmekte zorlanıyordu.

2007’de Obasanjo, Afrika genelinde destek kazandı. Proje “Muhteşem Yeşil Duvar İnsiyatifi” adlandırıldı ve aynı yıl gerekli desteği gördü. Günümüzde bu projeye tam 21 Afrika ülkesi destek veriyor. Ülkeler şuan yalnızca ağaçları dikmekle meşguller, duvar inşa edebilmek şuan için öncelikleri değil. Onlar için bu proje çok önemli; besin güvenliğinin ve ekonomik büyümenin sağlanması bu projeye bağlı.

 


Projenin Güncel Durumu

Günümüzde Afrika genelinde pek çok çalışma yürütülüyor. Bunlara bazı örnekler vermek gerekirse;

  • Nijerya; toprak erozyonunu azaltma ve etkin yönetimi planları üretme
  • Senegal; çiftçiliğin geliştirilmesi ve çiftlik ürünlerinin veriminin arttırılması
  • Mali; Orman yönetimi & planların geliştirilmesi

Her ülke, kendi öncelikli ihtiyaçları doğrultusunda hareket ediyor ama ortak amaçlarını asla göz ardı etmiyor. Elbette projeler ülkelerin bütçeleri el verdiğince yürütülüyor. Projeye Avrupa Birliği ve Dünya Bankası destek oluyor.

Proje başladığından bu yana, Etiyopya’da 15milyon hektarlık alan ağaçlandırıldı ve Nijerya’da 20.000 kişiye istihdam yaratıldı.

Mayıs 2016’da, Muhteşem Yeşil Duvar İnsiyatifi Dakar’da ilk konferansını gerçekleştirdi. Afrikalı liderler projelerini anlattı ve projenin ilerlemesi için kararlar aldı. Bu kararlar “Dakar Deklerasyonu” ilan edildi.

Kasım 2016’da, Afrikalı liderler “Muhteşem Yeşil Duvar İnsiyatifi “’nde ulaştıkları başarıları da COP22’de küresel iklim değişikliği konferansında açıkladılar. Amaçlarının bu projeyi diğer kıtalara da yaymak olduğunu belirttiler.

“Muhteşem Yeşil Duvar”, Batı Afrika’daki Senegal’den Doğu Afrika’daki Djibouti’ye 7000 km uzunluğa erişmiş durumda. Uzmanlar, projenin Sahra çölündeki kumları engelleyeceğini, çölün büyümesini durduracağını, 50 milyon hektarlık alanı iyileştireceğini, 250 milyon ton karbonu absorblayacağını düşünüyor.

Muhteşem Yeşil Duvar İnsiyatifi’nden yapılan açıklamaya göre, projenin planlanan kısmının %15’i tamamlandı.

Sizleri bu mükemmel projenin tanıtım videosuyla baş başa bırakalım.

http://www.economist.com/blogs/economist-explains/2016/09/economist-explains

https://www.treesforlife.org.au/about/our-history/richard-st-barbe-baker

https://www.euractiv.com/section/development-policy/news/great-wall-of-africa-planned-to-hold-back-the-sahara/

http://www.greatgreenwallinitiative.org/

Yazar hakkında

Muratcan Başkurt

Dum potes vive