- Batı Grönland’da bulunan on binlerce mavi göl, yıllardır bölge halkına temiz içme suyu sağlamanın yanı sıra atmosferden karbon emilimine de katkıda bulunuyordu. Ancak 2022 sonbaharında yaşanan rekor sıcaklıklar ve şiddetli yağışlar, bu göllerin yaklaşık 7.500’ünün rengini kahverengiye çevirdi. Bu değişim, göllerin artık karbon salmaya başlamasına ve su kalitesinin ciddi şekilde düşmesine neden oldu.
- Akdeniz iklim kuşağında yer alan Türkiye, iklim değişikliği etkilerinin yoğun olarak hissedildiği ülkeler arasında bulunuyor. İklim değişikliği, nüfus artışı ve artan su talebi, Türkiye’nin su kaynakları üzerindeki baskıyı artırıyor. Su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir yönetimi bir zorunluluk haline gelirken su verimliliği uygulamalarının tüm sektörlerde yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan Su Verimliliği Yönetmeliği yürürlüğe girdi.
- Avrupa’daki yenilikçi şirketlerin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmayı amaçlayan Avrupa İnovasyon Konseyi, yeni raporunda, yeşil teknolojiden, sağlık malzemelerine ve uzay bilimlerine kadar uzanan en önemli 34 inovatif teknolojiyi listeledi. Rapor hakkında konuşan Avrupa İnovasyon Konseyi’nden Jean-David Malo, “Rapor derin teknolojinin, gıda güvenliği, enerji geçişi, iklim değişikliği ile mücadelenin yanı sıra diğer acil ve küresel çevresel zorlukları ele alma konusundaki önemini yansıtıyor” dedi.
- Aon Küresel Doğal Afetler Raporu sonuçlarına göre 2024 yılında küresel doğal afetler, özellikle ABD’deki kasırga ve şiddetli fırtınalar nedeniyle 368 milyar dolarlık ekonomik kayba yol açarken sigorta pazarının yaptığı toplam ödeme 145 milyar dolar oldu. Sigorta kültürü daha yüksek olan Amerika kaynaklı afetlerin ağırlığına rağmen, toplam ekonomik zararın ancak yüzde 40’ı sigorta pazarı tarafından karşılanabildi. Sigortasız risklerin yarattığı ekonomik zarar toplumlar, işletmeler ve hükümetler için ciddi bir mali yük oluşturdu.
https://www.iklimhaber.org/asiri-hava-olaylarinin-2024-maliyeti-368-milyar-dolara-ulasti/
- Ember’in yayımladığı rapor, Türkiye, güneş enerjisi kapasitesini 2024 sonu itibarıyla 19,6 GW’a çıkararak 2025 için belirlediği 18 GW’lık hedefini yaklaşık 1,5 yıl önceden gerçekleştirdiğini gösterirken, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki artışı, Türkiye’nin enerji ithalatını da önemli ölçüde azalttı.
- The researchers estimated an extra 8,000 people would die each year as a result of “suboptimal temperatures” even under the most optimistic scenario for cutting planet-heating pollution. The hottest plausible scenario they considered showed a net increase of 80,000 temperature-related deaths a year.
- Birlemiş Milletler, Washington’un Başkan Donald Trump’ın Paris Anlaşması’ndan ayrılma kararını Genel Sekreter Antonio Guterres’e resmen bildirmesinin ardından yaptığı açıklamada, ABD’nin 27 Ocak 2026’da anlaşmadan çekileceğini duyurdu.
https://www.iklimhaber.org/bm-abd-27-ocak-2026-itibariyla-paris-anlasmasindan-cekiliyor/
- Bilim insanları Los Angeles ve çevresinde yaşanan büyük yangınlar üzerine yaptıkları yeni bir araştırmayla, iklim değişikliğinin bölgeyi yangınlardan önce adeta kuru bir odun yığınına dönüştürdüğünü ve güçlü rüzgarların da etkisiyle yangınların kontrolden çıktığı sonucuna vardı.
https://www.iklimhaber.org/iklim-degisikligi-los-angeles-yanginlarina-yakit-oldu/
- Endüstri 5.0’ın insan merkezli teknolojileriyle sentetik et üretim sürecinde verimlilik, esneklik ve çevresel sürdürülebilirlik açısından büyük ilerlemeler kaydedildi. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, sentetik etin gıda endüstrisinde önemli bir dönüşüm başlatabileceği açık.
- Adil geçiş kavramı, iklim krizi ile mücadele ve doğa korumaya yönelik çaba ve girişimlerin, işçilerin ve toplumun refahının önüne geçmesini engelleyecek hak temelli bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. İklim krizi ile mücadeleyi odağına alan sürdürülebilir bir ekonomi önermesinin yanı sıra insan onuruna yakışır istihdam olanaklarının sağlanması da adil geçiş talebinin temel hedefleri arasında yer alıyor.
- Alman Mühendisler Birliği (VDI) Enerji Uzmanı Harald Bradke, küresel ısınmayla mücadelede yenilenebilir enerji kaynaklarının ana odak olarak kalması gerektiğini belirterek, Avrupa ve Almanya’nın, yenilenebilir enerjiyi önceliklendiren ve nükleer enerjiyi sadece tamamlayıcı bir araç olarak gören stratejilere bağlı kalması gerektiğini vurguladı.
- Yeni bir araştırma, aşırı sıcaklıkların 2100 yılına kadar Avrupa’da %50 daha fazla ölüme yol açabileceğini, en sıcak hava senaryolarında da ölüm sayısındaki artışın her yıl 80 bini aşacağını tahmin ediyor.
https://www.iklimhaber.org/avrupada-asiri-sicakliklara-bagli-olumler-artacak/
- Enerjinin %32’sinin binalarda tüketildiğini ve Türkiye’deki mevcut yapı stokunun %70’e yakın kısmının da enerji verimsiz bir şekilde yapıldığını söyleyen Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) Başkanı Çağdaş Korkmaz, konutların tamamının enerji verimli hale getirilmesi durumunda her yıl, en az 10-12 milyar dolar gibi bir tasarruf elde etme şansımız olabileceğini belirtti.
- Çevreye duyarlı ve adil bir yaklaşımla tercih edilen her etik gıda ürünü, iklim krizini önlemeye yönelik bir adım, daha eşit ve sağlıklı bir toplum için bir umut ışığıdır. Etik gıda, tüketicilerin bilinçli tercihleri ve üreticilerin sorumlu uygulamaları ile desteklenmelidir. Bu sayede, daha sürdürülebilir, adil ve sağlıklı bir gıda sistemi oluşturulabilir.
- Avustralya İşçi Partisi hükümeti, dört büyük alüminyum izabe tesisinin 2036 yılına kadar tamamen yenilenebilir enerjiye geçişini desteklemek amacıyla 2 milyar Avustralya doları (1,24 milyar dolar) tutarında üretim kredisi sağlayacaklarını duyurdu.
- 2024 senesi hem küresel olarak hem de Türkiye için kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu. Küresel sıcaklıkları artıran El Niño etkisi 2023 yılı ortasında başladığında, iklim bilimciler bunun rekor sıcaklıklar anlamına geleceğini tahmin ediyordu. Ancak 2024 yılında kaydedilen sıcaklıklar, bütün öngörüleri geride bıraktı. Bilim insanları, karşı karşıya olunan durumu anlamlandırmaya çalışıyor; ancak “en kötümser iklim değişikliği senaryosuna doğru” ilerliyor olabiliriz. Üstelik Türkiye, iklim değişikliğinden daha fazla etkilendiği bilinen Akdeniz Bölgesi’nde yer alıyor ve özellikle batı bölgeleri büyük risk altında.
- Achieving the world’s renewable energy goals means finding the right balance between electricity demand, generation and grid infrastructure.
https://www.weforum.org/stories/2025/01/clean-energy-renewables-global-south/
ŞUBAT AYINDA GERÇEKLEŞECEK ETKİNLİKLER:
- Çevre Eğitimi Kongresi
Yer:Antalya
Zaman:10-12 Şubat 2025
Kayıt ücreti:340 euro
Kayıt linki: https://www.cevreegitimikongresi.org/tr/kayit-konaklama
- Söyleşi–>Bir Diyalog Aracı Olarak:Onarmak
Yer:Akbank Sanat
Zaman:13 Şubat 2025
*etkinlik ücretsizdir
Kayıt linki: https://www.akbanksanat.com/etkinlik/bir-diyalog-araci-olarak-onarmak-13-02-25
- Sürdürülebilirlik Fuarı REWA
Yer: Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi
Zaman:13-15 Şubat 2025
*etkinlik ücretsizdir
Kayıt linki: https://rewanatolia.com/