WEF, 2016 yılının en “sürdürülebilir” şehirlerini seçti. Seçim yapılırken 3 kriter baz alındı. Nüfus artışından doğal felaketlere kadar pek çok faktör de göz önünde bulunduruldu.
Arcadis şirketinin yaptığı açıklamada “bugünün acil ihtiyaçlarını karşılarken yarının ihtiyaçlarını tüketmemek sürdürülebilir şehir olmanın altın yoludur” denildi.
Peki sürdürülebilirlik gerçekten nasıl ölçülür ?
3 kriter baz alınır. Bu kriterler 3P kriterleri olarak da bilinir.
1.İnsan (Sosyal Faktörler)(People, Social)
Bu kategoride, insanların sosyal hayatı ve yaşam kalitesi göz önüne alınır. Sağlık ( hayat beklentisinden obeziteye), eğitim (üniversite kaliteleri), gelir dağılımı ve gelir adaletsizliği, çalışma hayatı, özgürlük, suç oranı, ev kiraları ve yaşam için gerekli ücretler (yol, yemek gibi). Tüm bu faktörler göz önüne alındı ve “Yaşam Kalitesi” standartlarına göre sınıflandırma yapıldı.
2.Gezegen(Çevresel Faktörler)(Planet, Environmental)
Bu kategoride, yeşil faktörler yani enerji, kirlilik ve emisyonlar gibi faktörler göz önüne alınır. Şehirleri enerji tüketimleri, yenilenebilir enerji kullanımı, şehirlerdeki yeşil alan miktarı, şehir yüz ölçümünün yeşil alana oranı, geri dönüşüm ve kompostlama oranları, sera gazı emisyonları, doğal afet riskleri, içme suyu kalitesi, atıksu yönetimi, hava kirliliği alt kategorilerine göre sınıflandırır. Tüm bu faktörler göz önüne alındı ve “Yeşil Faktörler” standartlarına göre sınıflandırma yapıldı.
3.Gelir (Ekonomik Faktörler)(Profit, Economic)
Bu kategoride, iş hayatı ve ekonomik sağlık faktörleri göz önüne alınır. İş hayatı başarısı, işe giderken kullanılan araçlar(raylı taşıt, hava yolu gibi), trafik miktarı, yapılan işin çeşidi, turizm, gelir dağılımı, küresel olarak şehrin ekonomik ağı, işsizlik yüzdesi alt kategorilerine göre sınıflandırılır. Tüm bu faktörler göz önüne alındı ve “Ekonomik Sağlık” standartlarına göre sınıflandırma yapıldı.
Buna göre, en sürdürülebilir şehirler şu şekilde sıralandı:
https://www.weforum.org/agenda/2016/09/these-are-the-world-s-most-sustainable-cities/