Atık Yönetimi Çevre Mühendisliği Çevreci Tasarım Enerji

“Çöp” Değil, “Biyoenerji Kaynağı”

Evde Çöpünüzden Enerji Elde Edebileceksiniz

  Günümüzde çok önemli bir yer almaktadır; sürdürülebilirlik  çeşitlilik ve üretkenliğin devamlılığı sağlanırken, daimi olabilme yeteneğini korumak olarak tanımlanır. Her açıdan üzerine  bir çok alanda önemli AR-GE çalışmaları yürütülmektedir.  Bu yazımızda biz sürdürülebilirlik kavramını enerji açısından ele alacağız. İklim değişikliği gerçeğiyle fazlasıyla yüzleştiğimiz 21.yüzyılda; kömür , petrol , doğal gaz gibi fosil yakıtların yerine kullanılmalı, insanlar olarak oluşturduğumuz atıklardan da enerji üretmenin bir çaresine bakmalıyız.

Bilmeyenler için hemen söyleyelim; biyogaz enerjisi de sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır.  Bildiğiniz “çöp”ten üretilir ki biz insanoğlu dünya üzerinde   yaşadığımız sürece dünya üzerine ve ekosisteme  sayısız çöp bırakmaya devam edeceğiz. Aklınıza “eskiden de çö üretmiyor muyduk?” sorusu gelmiş olabilir. Elbette doğru, fakat doğanın özümleme kapasitesinin olduğunu unutmamak gerek. Size şimdi gidip de sanayi devriminden sonra   artan çöp miktarından dolayı  doğa artık kendi kendini  yenileyip bırakılan çöpleri arıtmaya sindirmeyi bırakmasına ait uzun uzun yazmayacağım ama kısaca bahsetmiş oldum.

Tabi ki biz insanlar zeki varlıklarız diğer canlılara göre, bunun için de çözümler araştırmışız. Madem ürettik bir şekilde de yok etmemiz gerektiğini de akıl etmişiz.  Çöpleri çeşitli şekillerde geri dönüştürmüşüz.  Bazı kalorifik değeri yüksek olan atıklardan yağlardan yakıt üretilmeye başlanmış ve bunlar fosil yakıtları ile yaklaşık olarak aynı ısıl değere sahiptir. Başka çöpleri kullanarak üretebildiğimiz enerji türü yukarda da bahsettiğim gibi biyogaz enerjisidir. Ancak önemli bir noktaya temas etmek gerek: her çöpten biyogaz elde edilemez. Biyogaz yalnızca “organik atıklar”dan elde edilebilir. Organik atıklardan genel olarak, mutfak atıkları-bahçe, tekstil atıkları olarak söz edilebilir. İşte konu üzerinde yeni bir  çalışma mevcut. Artık evlerimizde kendi biyogazımızı üretebiliyoruz. Buna da   adını vermiş mucitleri.

sdfsdfsfsdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf

HomeBiogas, bir Start-Up projesi olarak geliştirilmiştir. Bu sistemi evimizin arka bahçesine koyabileceğimiz  bir tank olarak şekilde tasarlanmıştır.  Bir günlük mutfak atığından  yaklaşık olarak  2-4 saatlik mutfakta  kullanılabilecek  tüp için gazı  üretebilmektedir. Aynı zamanda 5-7 litrelik bahçe için sıvı gübre elde edilememektedir.  1 günde 6 litrelik organik mutfak atıklarını ve 15 litrelik atıkları biyogaza dönüştürme kapasitesine sahiptir. Normal şartlarda biyogaz eldesinde süt ürünleri ve evcil hayvanların atıkları verimini düşürdüğü için prosese katılmamaktadır. HomeBiogas tankına bu atıklar eklenebilmekte ve bu atıklardan da biyogaz eldesi sağlanabilmektedir.

efdsfsdf

Bahçe ürünleri için değerli bir organik gübre çıktısı veren sistem, ya da tüp gaz gibi mutfak ocaklarına bağlanabilmekte. Özellikle enerjiye ulaşımı kısıtlı bölgeler için sürdürülebilir bir çözüm sunmakta, hem enerji eldesi, hem su ısıtma, hem yemek pişirme, hem de organik gübre elde etmek gibi birçok imkan sunmakta. Aynı zamanda  her evde yıllık 1 ton mutfak atığının değerlendirilmesi sağlanmakta ve 6 ton CO2’ye eşdeğer bir salınımı engellenmektedir.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=xDF8VSRgapI

 

Yazar hakkında

Hacer Erdoğan